Hago Next gaat samenwerken met Made Blue: ‘Een Liter voor een Liter’

by

Door: Frank Dobbelsteijn, Directeur Hago Next

Besef eens dat 2.7 miljard mensen op onze aardbol slechts beperkt toegang hebben tot schoon drinkwater. 780 miljoen mensen ontberen permanent schoon drinkwater. Dat is 46 keer de bevolking van Nederland. Immens grote getallen!

Ik wist van een mondiaal probleem rondom watervoorziening en beschikbaarheid, maar dat het deze omvang heeft, stond bij mij nog niet helder op het netvlies. Het triggerde bij mij een ‘call-to-action’.

Ik ben verantwoordelijk voor Hago Next, een vooruitstrevend en duurzaam schoonmaakbedrijf in Nederland. Wij zijn ons gaan buigen over deze mondiale ongelijkheid in waterbeschikbaarheid. Als schoonmaakbedrijf zijn wij immers een watergebruiker en is water een ‘belangrijke asset’ in ons primaire proces. Water gaat ons dus aan. Voor ons is beschikbaarheid van deze ‘belangrijke asset’ geen enkel issue. Sterker nog, wij gebruiken gewoon schoon drinkwater om kantoren schoon te houden en toiletten door te spoelen. Des te schrijnender, zou je zeggen.

Hago Next trad in contact met Made Blue. Made Blue is een organisatie die bedrijven met een significante watervoetafdruk mobiliseert om zich druk te maken over het geschetste mondiale waterprobleem. Samen met Made Blue zochten wij uit hoe groot onze watervoetafdruk nu werkelijk is. Bij meer dan 10 grote klanten zijn we nauwgezet ons watergebruik gaan meten. De uitgebreide analyse leverde uiteindelijk op dat we in een schoonmaakproces in een kantoorpand per uur gemiddeld 50 liter water gebruiken. Kijken we naar een selectie van onze grootste klanten, dan gebruiken wij daar op jaarbasis 10.746.028 liter water. De samenwerking die Hago Next is aangegaan met Made Blue hanteert het principe van ‘Een Liter voor een Liter’. Via Made Blue en de aangesloten NGO’s stellen wij jaarlijks de financiële middelen beschikbaar om dezelfde hoeveelheid liters water als die wij hier in ons schoonmaakproces gebruiken ook in schoonwater projecten in Afrika en Zuid-Amerika te kunnen genereren.

made blue

Onze klanten omarmen dit initiatief. Enkele hebben al aangegeven actief te willen participeren en ook hun volledige watervoetafdruk in te willen brengen. Ook onze medewerkers zijn trots op dit initiatief.

Een leuke duurzame spin-off is dat we bij de analyse van ons watergebruik filmpjes hebben gemaakt. Die filmpjes gaan we nu inzetten als instructiefilmpje. Het heeft ons namelijk inzicht gegeven in de mogelijkheden om de hoeveelheid van 50 liter per uur te kunnen reduceren.

Inmiddels heeft Made Blue een overeenkomst getekend met Vebego, de moedermaatschappij van Hago Next. De intentie daarbij is opgetekend dat ook de andere Vebego bedrijven zich aansluiten bij dit initiatief en met hun klanten dezelfde constructie gaan opzetten.

Advertenties

Eén reactie to “Hago Next gaat samenwerken met Made Blue: ‘Een Liter voor een Liter’”

  1. Made Blue (@watermadeblue) Says:

    Dankjewel voor het vertrouwen en de fijne samenwerking Frank. Afgelopen maand ging Made Blue mede dankzij Hago Next door de grens van 1 miljard liter heen… op naar de volgende miljard voor het einde van het jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: